Arkistot kuukauden mukaan: elokuu 2022

Henkilöstöuutisia

Maaseutuyksikkö KaseKassa aloitti uutena työntekijänä maaseutuasiamies Maria Mikkola 8.8.2022 alkaen. Maria Mikkola vastaa pääasiassa Kannuksen toimipisteen maaseututoimen palveluista. Toimialueena KaseKan työntekijöillä on koko KaseKan toimialue.

Kaikkien yksikkömme maaseutuasiamiesten yhteystiedot.

Tilakohtaista apua Välitä viljelijästä -projektin kautta

Maatalousyrittäjien eläkelaitos Melan Välitä viljelijästä -projekti jatkaa MTK-Keski-Pohjanmaan Myötätuulta tuottajalle II-hankkeen tilakohtaista työtä maakunnan maatalousyrittäjien auttamiseksi 15.8.2022 alkaen.

Välitä viljelijästä -projektin projektityöntekijänä Keski-Pohjanmaalla toimii Katja Leppälä. Katjan toimialueeseen kuuluvat Keski-Pohjanmaan maakunnan lisäksi seuraavat Pohjois-Pohjanmaan kunnat: Alavieska, Haapajärvi, Kalajoki, Nivala, Reisjärvi, Sievi ja Ylivieska.

Katja auttaa maatalousyrittäjiä mm. talouteen, jaksamiseen, ihmissuhteisiin, työkykyyn ym. elämään ja yrittämiseen liittyvissä haasteissa. Katjan tavoittaa puhelimitse numerosta 050 406 9614 tai sähköpostilla katja.leppala@mela.fi. Yhteyttä kannattaa ottaa rohkeasti matalalla kynnyksellä. Palvelu on maksutonta ja luottamuksellista. 

Muistettavaa eläinvalvontaan liittyen

NAUTAELÄIMET
Muista tehdä ilmoitukset (syntymä, poisto, siirto, osto, myynti, kuollut, teuras) rekisteriin 7 päivän sisällä tapahtumasta. Muista varmistaa, että siirrot Minun Maatila -ohjelmasta siirtyvät varmasti Nautarekisteriin, sillä joskus on ilmennyt, etteivät tiedot olekaan päivittyneet oikein. Ruokaviraston nautarekisteri on virallinen rekisteri, josta otetaan valvontaa varten rekisteritiedot eläimistä, ja sen tulee siis olla kunnossa ja ajantasalla.

LAMMAS/VUOHI
Muista tehdä syntymäilmoitukset ja merkintä 90 päivän kuluessa tapahtumasta. Poisto-, siirto-, osto-, myynti-, kuollut- ja teuras- ilmoitukset tulee tehdä seitsemän päivän sisällä tapahtumasta.

SIKA
Tee merkintä mieluiten ennen siirtämistä syntymäpaikasta, kuitenkin viimeistään yhdeksän kuukauden kuluessa syntymästä. Varmista, että osto- ja myynti-ilmoitukset tulee tehtyä seitsemän vuorokauden sisällä tapahtumasta.

Kriisituet 2022: C-tukialueen ja luonnonhaittakorvauksen lisämaksut

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on kevään aikana aiheuttanut merkittäviä häiriöitä ja ongelmia maatalous- ja elintarvikemarkkinoille Suomessa, Euroopassa ja maailmanlaajuisesti. Maaliskuun lopulla Euroopan unioni päätti maatalousbudjettinsa kriisivarauksen jaosta jäsenmaille. Suomessa hallitus on päättänyt maatalouden huoltovarmuuspaketista.

Huoltovarmuuspakettiin kuuluvat vuoden 2022 kriisitukina Etelä-Suomen poikkeuksellinen mukautustuki sekä lisämaksut C-tukialueelle kasvihuonetuotannon tukeen, puutarhatuotteiden varastointitukeen ja sika- ja siipikarjatalouden tuotannosta irrotettuun tukeen. Lisäksi luonnonhaittakorvauksen tukitasoa korotetaan.

Sika- ja siipikarjatalouden tuotannosta irrotetun tuen lisämaksu ja kasvihuonetuotannon tuen lisämaksu maksetaan C-tukialueelle 18.8.2022 alkaen.

Maksun perusteena käytetään vuoden 2022 hakemuksissa olevia tietoja. Sinun ei tarvitse hakea lisämaksun saamiseksi tukea erikseen/uudelleen, vaan saat lisämaksun automaattisesti, jos olet hakenut näitä tukia vuonna 2022.

Lisää asiasta Ruokaviraston sivuilla.